15.09.2017

Ny världsarvsbok om den starka prästen från Bergö

”Historien om och av Bergöbon -Den starka prästen- Berättelser från Världsarvet Kvarkens skärgård”

”Livet i utskären är tungt. Dock förstår Bergöbon att älska sitt hem, sin ö och sitt hav, det hav som övat hans krafter, prövat hans mod och skapat hans uthållighet i kampen för livet”
”Starka prästens” ord av år 1912

 

”Historien om och av Bergöbon -Den starka prästen- Berättelser från Världsarvet Kvarkens skärgård” är en nyutgåva av boken ”Starka prästen”, skriven av Petrus Nordmann år 1919.

Boken handlar om teologen Bengt Olov August Fredriksson som efter sina initialer allmänt blev kallad BOA. Han var till och med släkt med Viktor Rydberg. Men det var som präst på Bergö han gjorde ett verkligt namn om sig och blev kallad den starka prästen. Därtill fanns goda skäl, han var något utöver det vanliga, en mångsysslare som inte var rädd för strapatser. År 1893 kom den starka prästen, BOA, ut till Bergö och då gällde det för honom att bland lotsar, fiskare och sälskyttar på nära håll lära känna ett liv fullt av faror och vedermödor. Han gick in i sitt uppdrag på allvar. En gång på väg ut till Rönnskärs lotsstation på Fäliskär, där han skulle döpa ett barn till en lots, blev det istället att bärga en kaffelast från en båt som förlist. I lasten fanns också något så märkvärdigt som plommon. För sin insats beviljades han bärgningspengar och han köpte Bergös första pianino, som han sade. Musikalisk som han var, startade han Bergös första sångkör som fick vida uppmärksamhet och turnerade även ”till lands”. Pengarna som sjöngs in blev sedermera grundplåt till Bergös första skola. Men han hann också ut i fälan (säljakt) och många är de äventyrliga färder han gjorde in till Vasa över råkar, på svag is och i snöstorm. Biskopsvisitationen blev länge omnämnd, detsamma gäller en bröllopsfest som höll på att spåra ur...

Vill du få en inblick i skärgårdslivets vedermödor ur ett kanske annat perspektiv, varför inte göra det i sällskap med den starke prästen.

Ann-Sofi Backgren, född, uppvuxen och bosatt i Molpe, grannbyn till Bergö har alltid varit intresserad av historia och speciellt lokalhistoria. Som guide i världsarvsområdet och speciellt i dess södra del (inom Korsnäs och Malax kommuner) har hon berättat lokala historier och skrönor för turister och andra besökare. Hon har också föreläst om världsarvet Kvarkens skärgård och allmänt om berättande/storytelling. Då har olika lokala berättelser haft en viktig del. År 2012 utsågs hon till Världsarvsambassadör av Världsarvsdelegationen för Kvarkens skärgård. I augusti 2016 utgav hon boken ”Jakob Rautio- den siste fyrvaktaren på Moikepää fyr” som är en nyutgåva av boken ”Fyrvaktaren på Moikepää” från år 1883. Boken beviljades rättigheten att bli en världsarvsprodukt. Även boken ”Historien om och av Bergöbon- Den starka prästen” har beviljats rättigheten att bli en världsarvsprodukt. Boken ”Den starta prästen” är ett av stegen i bevarandet av ett immateriellt kulturarv, ett skärgårdskulturarv, som kanske annars gått förlorat.

 

Gå till "Nyheter"