04.08.2016

Fyrvaktaren på Moikepää

Ny världsarvsprodukt med anledning av 10 - års jubileum för världsarvet Kvarkens skärgård Fyrvaktaren Jakob Rautio återuppstår, 208 år efter sin dödsdag den 12.8.1808. Dagen då ryssarna anföll hans fyr på Moikepää (numera Molpehällorna).

”Jakob Rautio – den siste fyrvaktaren på Moikepää fyr. Berättelser från världsarvet Kvarkens skärgård” är en nyutgåva av boken ”Fyrvaktaren på Moikepää – berättelser från sista finska kriget”, skriven av Jon Olof Åberg år 1883.

Boken handlar om Jakob Rautio, den siste fyrvaktaren på Moikepää, numera Molpehällorna och om hans levnads- öde med kärlek, sorg och ond, bråd, död. Som ung förälskade Jakob sig i flickan Katri men han hade en rival i ryssen och soldaten Nikita Tolstoi. Även den ryska kaptenen Alexander Strogoi kastade sina blickar mot Katri. Händelsen utspelar sig i Tavastlands skogar i slutet av 1700-talet. Katri blir bortrövad av ryssarna och Jakob kämpar för att rädda henne. Senare blir Katri gravid och hon föder flickan Selmi. Tyvärr dör hon själv. År 1790 kommer Jakob Rautio ut till Moikepää fyr som fyrvaktare i svenska kronans tjänst tillsammans med Selmi. Ödet gjorde att de tre männen Nikita, Alexander och Jakob möttes igen den 12 augusti 1808 då en stormvåg kastade iland ryska soldater vid Moikepää. Där går den sista striden. Vem vann? Och vem var Selmis pappa egentligen?

Ann-Sofi Backgren, född, uppvuxen och bosatt i Molpe har alltid varit intresserad av historia och speciellt lokalhistoria. Som guide ute vid Molpehällorna har hon berättat om Jakob Rautios levnadsöde. Många har fascinerats av historien och uppmuntrat henne till en nyutgivning av boken ”Fyrvaktaren på Moikepää”. År 2012 utsågs hon till Världsarvsambassadör av Världsarvsdelegationen för Kvarkens skärgård, som senare också beviljade boken rättigheten att bli en världsarvsprodukt. Boken är ett av stegen i bevarandet av ett skärgårdskulturarv som kanske annars skulle gå förlorad.

Gå till "Nyheter"